Wie zijn wij?


Bij deze wil ik graag het hele verhaal van de GR 5 van Maastricht tot en met Nice vertellen, in de hoop jullie te kunnen helpen met de nodige tips. 

Deze website is in december 2017 geheel vernieuwd en bijgewerkt en vervangt de oude:GR 5 suko.webklik.nl / onze ervaringen en tips.  

Attentie: deze website houdt op te bestaan in september, 2020. Hij is inmiddels gedateerd en het wordt me te duur. Helaas, helaas.Iedereen loopt nu met een garmin en niemand leest nog verhalen.

Zelf heb ik steeds de ervaringen van ene Flokstra uit Enschede gevolgd en daar heb ik best wel veel aan gehad, maar die verhalen zijn helaas niet helemaal compleet. Niet al mijn vragen kon ik er beantwoord krijgen.

Ik ben Suzanne Middeljans – van der Spek uit Helmond en ik ben in Maastricht gestart met de GR 5 op 29 maart, 2004 en aangekomen in Nice op 27 juni, 2009. 

Voor opmerkingen en vragen: e-mail  wazize@telfort.nl


Ik heb de reis samen met mijn man gelopen, met ieder een rugzak van 18 en 20 kg. We begonnen met twee honden tot Echternach en toen met 1 hond tot het Meer van Genève.

Het gehele Alpentraject zonder hond, maar wel met de twee grote rugzakken.

We hebben ons nooit afgevraagd of we dat wel of niet zouden kunnen, we zijn gewoon gestart en och, na 2500 km GR 5 en tevoren die 500 km Pieterpad als oefenrondje, is zo'n zak een deel van jezelf geworden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik begon van Pieterburen naar Winsum en ik vond het destijds een heel eind met die zak op van toen 23 kg. Ik wist in het begin nog niet dat er stelbandjes aan zo'n ding zaten en ik dacht ook nog dat ik een föhn voor mijn haar mee moest nemen .Later leer je dat wel

De jongsten waren we ook niet. In 2004 57 en 58 jaar. Mijn man was door reorganisatie buiten het bedrijf komen te staan en hij zat daar geweldig mee.

Geeft niet, zei ik, we gaan fijn een eindje lopen. Het heeft hem enorm goed gedaan. Lopen is goed voor de lijn en het maakt je hoofd leeg.

Mijn man is 20 kg afgevallen en ik ook een beetje. Ik heb dunnere benen gekregen en ik ben mijn kont kwijt. Gemiddeld liepen we een stuk in het voorseizoen en een stuk in het naseizoen. We moesten wel een beetje haast maken, anders zouden we te bejaard zijn voor het laatste en moeilijkste stuk.

Trouwens, we wisten helemaal niet waar we aan begonnen. We zien wel waar het schip strandt, was ons credo.

Ik heb erg veel last van hoogtevrees, maar daar denk je al helemaal niet aan als je in Maastricht loopt, daar kom je pas veel later achter. 


Aanvankelijk wilden we na het Pieterpad naar Santiago de Compostella gaan lopen, want daar praatte iedereen over. Maar zo ongeveer bij Groesbeek realiseerden we ons dat we niet zo religieus waren en een hekel aan asfaltwegen hadden (want die kan je ook fietsen ).

De GR 5 daarentegen was een natuurpad over zandwegen en bergen, dat paste veel beter bij ons.

De consequentie is dan wel dat je door veel eenzame gebieden loopt met soms spaarzame overnachtingsmogelijkheden en een zeer lage winkeldichtheid. Op het gehele traject hebben we ongeveer 25 keer wild moeten kamperen, bij gebrek aan een betere oplossing. Of de afstand was te ver naar de volgende overnachtingsmogelijkheid, of de refuge was vol of opgeheven. Dan moet je wat. Vandaar de grote rugzak met de volledige kampeeruitrusting.

Koken deed ik ook altijd onderweg. Rijst of pasta, vlees en groenten, als het even kon. We hadden per reis voor drie dagen noodvoer bij ons en op het eerste stuk ook hondenvoer en etensbakken.

N.B. Realiseer je goed dat, als je alles wilt doen met hotel, gîtes en refuges en niet gaat kamperen, of dat je niet zelf kookt en overal in een restaurant gaat eten, deze GR 5 reis een hele dure aangelegenheid gaat worden. Je bent alles bij elkaar 3 à 4 maanden onderweg.

Logies + maaltijden kost gauw 50,-- euro per dag per persoon.

Nu zijn er mensen die zeggen dat geeft niet, ik doe dit 14 dagen per jaar en het is mijn vakantie. Oké, dat is een keuze.

Een kampeerboek waar we heel veel aan gehad hebben is de Camping Gids van Frankrijk met 10800 campings, n.l. alle campings van Frankrijk. ISBN 2-902417-54-3. Hij kost 18,95 euro. Hij is uitgegeven door de FFCC – Fédération française de camping et de caravanning. De eerste acht pagina's zijn in het Nederlands. Ik weet niet meer precies waar ik hem gekocht heb. Bij de ANWB of Het Landschap in Eindhoven.( www.landschapreisboekwinkel.nl ). Maar hij is vast nog wel ergens te krijgen. Hij heeft een donkerblauw kaft. Als je in een plaatsje een camping zoekt, maar dat plaatsje staat niet in het boek, dan bestaat de camping echt niet. Het is geen boek om mee te nemen in je rugzak, te zwaar, maar bij de voorbereiding kan je het nodige in je GR 5 boekje noteren.

Trouwens alle GR 5 boekjes zijn verkrijgbaar bij het Landschap Reisboekwinkel - webshop zie boven.

Als je klaar bent met de GR5 , dan weet je precies hoe ingewikkeld soms het openbaar vervoer werkt in de grensgebieden van Frankrijk en dan weet je dat refuges in de bergen een noodzakelijk kwaad zijn, maar zeker geen riante vakantie oplossing.


Voor een aardige impressie van de Alpen zie


Hij hoort eigenlijk bij het hoofdstuk Alpen III

Denk eraan dat je in de refuges in de bergen altijd cash moet betalen. Pinnen kan niet.

Vanwege gewichtsbeperking had ik geen verrekijker, noch fototoestel bij me. (Daar had ik op sommige momenten weleens spijt van). 

Er bestaan echter twee fraaie fotoboeken van de tocht door de Alpen. Eén heb ik van Franse vrienden gekregen. De ander heb ik gekocht bij de Super U in Frankrijk. Misschien lukt jou dat ook, maar misschien kun je ze bestellen bij Bol.com of zo. Ik kan ze van harte aanbevelen, ze vullen elkaar goed aan en je hebt een complete fotoreportage in een boekvorm. Ze zijn uiteraard in het Frans,maar foto's zijn foto's.

La Grande traversée des Alpes – Du Lac Leman à la mer Mediterranée – GR 5 van Philippe Lemonnier en Bruno Colliot– ISBN 978-2-7373-4344-5 à 15,90 euro

La Traversée des Alpes du Léman à la Méditerranée van René Magalie en Christian Martelet

– ISBN 978-2-7234-5739-5


En we zijn na de GR 5 niet gestopt met die Franse Alpen. Het is er zo mooi.

In 2010 zijn we aan Tour du Queyras - GR 58 - begonnen en deze in 2011 afgemaakt.

In 2010 Tour Lac de Serre Ponçon gelopen, puur op kaart.

In 2011 de GR 52, heel zwaar - vanwege het slechte weer

In 2017 de GR 52 in dagtochten met goed weer

In 2012 een deel van de GR 51 Balcon de la Méditerranée

In 2012 de GR 52 A Balcon du Mercantour

Daar tussendoor hebben we ook de GR 53 nog gelopen, dat is het noordelijke stuk van de Vogezen, vanaf de Duitse grens - vanaf Wissenbourg -  tot en met de Col du Donon - helaas met veel regen.

In 2013 hebben we de hoge variant van de GR 58, dat is de GR 58 D en B, helaas niet kunnen afmaken vanwege permanente onweersbuien.

En we lopen nog steeds in de Alpen en doen ook nog de nodige LAW's in Nederland.

We hebben in mei 2016 gelopen van Genua naar La Spezia in Italië (Cinque Terre) 

In 2015 ging dit niet vanwege een gebroken rug. We hadden mooi weer en het is een leuk pad. Heel veel trappen. Prachtige uitzichten over de Middellandse Zee.