Luxemburg


Oefenrondje voor de GR langs de Haute Sûre

Zoek je een fraai oefenrondje, voordat je met volle bepakking in de bergen gaat lopen? We hebben er eentje gemaakt in Luxemburg van 5 dagen , ongeveer 90 km.


Het pad van de Haute Sûre – van Martelange naar Ettelbrück


Het is een prachtig pad in mei bij goed weer. Je loopt krinkelend heen en weer langs de rivier, maar ook steil op en neer langs de hellingen van de Haute Sûre. Houdt er rekening mee, dat je niet overal een winkel of een restaurant tegenkomt, dus enkele dagen noodvoer strekt tot aanbeveling. De wandeling is niet beschreven, maar hij is goed gemarkeerd met een gele rechthoek en hij staat ingetekend op de kaart Luxemburg nord, schaal 1:50.000 bij de ANWB voor euro 11.95. (prijs van 2011) of bij Het Landschap webwinkel. www.landschapreisboekwinkel.nl

Wij hebben de auto en de caravan achtergelaten op de camping in Ettelbrück , tegen een basis vergoeding. (=garage mort).

Prima camping Kalkesdelt – email kalkesdelt@ettelbrück-info.lu, met een Nederlandse eigenaresse. Heerlijke douches.

De bushalte ligt ongeveer 20 minuten lopen van de camping bij een plein met een grote supermarkt en vóór een brug over de rivier. Het is handig een dag tevoren uit te zoeken waar de bus stopt en hoe laat dat hij gaat.

Per bus zijn we naar Martelange gereden (1 uur) bepakt met rugzak en tent tot de grens met België. Op de bus staat richting Rambrouch.

Het openbaar vervoer is spotgoedkoop in Luxemburg. Iets van 1 à 2 euro p.p.

In Martelange moet je even zoeken naar het Sentier de la Haute Sûre – geel rechthoekje – maar dan ga je prima op weg.

In Boulaide is helaas de camping opgeheven en ook het hotel is voorgoed dicht, maar elk uur rijdt er een bus naar Wiltz en daar vonden wij een prima restaurant/auberge.

De volgende ochtend reden wij per bus weer naar Boulaide en zochten wij onze route weer op. De tweede dag was een niet al te lange etappe naar Liefrange, met een prima camping aan de route.

De derde dag hadden we een korte route naar Esch sur Sûre met een prima camping Im Aal, 2 km buiten het dorp aan de rivier. (Belgische eigenaar)

De vierde dag liepen we naar Bourscheid in een flinke etappe naar camping um Gritt aan de rivier. (Nederlandse eigenaar).

De vijfde dag liepen wij weer terug naar Ettelbrück.

Zie ook Luxemburgs Verkeersbureau www.ont.lu info@verkeersburo-luxemburg.com

Handig om een boekje met campings aan te vragen, of hotels of zo. Het is in Luxemburg verboden om wild te kamperen.Camping Liefrange e-mail  camping-feider@email.lu Vaste stekken en trekkersveldje. Café, geen boodschappen buiten het hoogseizoen.


Camping Esch-sur-Sûre Belgische eigenaar, camping ligt aan de rivier, 2 km buiten het dorp. In het dorp is een hotel (Nederlandse eigenaars) 2 restaurants, een bakker en een slager.


Camping Bourscheid http://gritt.camp.lu aan de rivier met uitzicht op het kasteel, (Nederlandse eigenaar) beperkte campingwinkel, houten huisjes te huur voor 50,-- per nacht, er is een goed restaurant op anderhalve km. lopen richting brug.

Zoek je nog andere oefenrondjes? Kijk eens naar de GR 51, leuke rondjes boven Nice en Menton met lekker weer in voor- en najaar. En dan is het er niet zo druk.